woensdag 26 januari 2011

De start!

Elsa en ik zijn begonnen met het kleuter project via het Wetenschapsknooppunt Delft. Het doel van dit project is om kleuters te leren om te gaan met zelf ontdekken en zelf ontwerpen in samenwerking met techniek omtrent een bepaald thema.
Na een kick-off waarbij verschillende projecten werden uitgelegd, kennismaking met de scholen en een kleine brainstormopdracht, ben ik begonnen met Elsa. Elsa is een lerares aan de protestant christelijke basisschool de Triangel in Delfgauw.
Het project begon met een brainstorm om een bepaald thema. Het thema dat wij gingen uitwerken is Boeken.

In het begin vond ik het erg moeilijk om de link te leggen tussen boeken en techniek. Maar wat is de brainstorm techniek toch geweldig. Binnen een uur hadden we met de input van Elsa en ik voldoende leuke onderwerpen om er fantastische lessen van te creëren.

Tijdens de tweede meeting met Elsa zijn we aan de hand van de brainstorm de lessen gaan indelen.
We hebben het project opgedeeld in 4 weken. Iedere week worden de lessen uitgevoerd op één dag. De lessen worden uitgevoerd in 3 verschillende klassen met alleen de kinderen uit groep 2. Kinderen uit groep 1 gaan spelen bij andere juffen en de klas wordt dan aangevuld met kinderen uit een andere groep 2.

In de vier lessen gaan we verschillende opdrachten en experimenten uitvoeren met betrekking tot het thema boeken. Zo gaan we in de eerste week stempels ontwerpen, de tweede week gaan we experimenteren met lijm en veel papier. In de derde week gaan we papier maken, pop-up kaarten. Het plan is om in de vierde week een bezoek te brengen aan een drukkerij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten